Еспланада на Ајфеловата кула

4.7
(147)

Откријте го основното ниво на Ајфеловата кула, The Esplanade, и подгответе се да го започнете вашето патување.

Сведочете и заљубете се во прекрасниот поглед на оваа прекрасна кула одоздола, која се вивнува на 334 метри високо на париското небо. 

Со други инженери и архитекти, Густав Ајфел работел и истражувал неколку математички принципи за да ја обезбеди стабилноста на кулата. 

Брилијантниот заоблен дизајн на столбовите ја распределува тежината од 10,100 тони на кулата толку рамномерно што таа врши тежина од само 4 килограми на квадратен метар на нивото на земјата.

Во Esplanade, можете исто така да се шетате низ прекрасните градини додека уживате во непречен поглед на Ајфеловата кула.

Најдобриот дел од посетата на Esplanade е тоа што е апсолутно бесплатно. 

Сè што треба да направите е да поминете низ безбедносните проверки на влезовите 1 или 2.

Тука е и влезот во Ајфеловата кула. 

Посетителите можат да се искачат на кулата користејќи скали и лифтови внатре во столбот.

Најдобрите атракции во Еспланадата на Ајфеловата кула

Еспланадата на Ајфеловата кула е опкружена со други средства кои ја прифаќаат убавината на кулата и имаат значителна вредност.

Сите овие средства околу Еспланадата на Ајфеловата кула се огромна атракција за посетителите од секоја возрасна група. 

Ова се некои од врвните атракции во близина на Еспланада.

Скулптурата на Густав Ајфелова од Бурдел

скулптурата на Густав Ајфелова од Бурдел
Слика: Wikipedia.org

На северниот столб на кулата е поставена биста на Густав Ајфел.

На 2 мај 1929 година, на предлог на генералот Ферие, бистата беше инаугурирана во присуство на семејството Ајфел и неколку други личности од областа на науката.

Антоан Бурдел ја извајал оваа биста на Густав Ајфел.

1899 година лифт машини

лифт машини на Ајфеловата кула
Слика: Oldcastiron.blogspot.com

Друга карактеристика што ја прави Esplanade возбудлива се Хидрауличните лифтови кои се стари повеќе од еден век, но сепак доволно брзи за да ве однесат до врвот на кулата за само 5 минути. 

Овие хидраулични машини дизајнирани од самиот Густав Ајфел работат и денес.

Во сите овие години, имаше многу реставрации, вклучително и компјутеризација и друго одржување.

Биро за информации

Ако имате какви било прашања во врска со вашата посета на Ајфеловата кула, ве молиме упатете се кон информативната маса на западниот столб на кулата. 

На оваа информативна маса можете да најдете какви било информации и летоци, вклучително и мапа на посетители, правила за посета и цени на билети.

Дури и книшката за игри „Tour Eiffel Kids“ е достапна за семејствата.

Ресторани и продавници во Ајфеловата кула Еспланада

Esplanade исто така нуди ресторани и продавници каде што можете да купите сувенири од широк спектар на достапни опции.

Можете исто така да гризнете овде пред да влезете во Ајфеловата кула.

Буфетите овде се најдобри залог ако сакате брзо да каснете или сакате нешто да јадете за време на вашето патување.

Може да најдете и продавници како Rendezvous Boutique и The Kiosk за да добиете некои класични сувенири за вашето патување.

забелешка: Можете исто така да најдете бесплатни јавни тоалети во Esplanade.

Предложена статија

Избрана слика: Туреифел.paris

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!