Како да стигнете до Ајфеловата кула

4.8
(176)

Да се ​​подготвиме за убаво патување до гордоста на Париз, Ајфеловата кула

За да го започнеме ова прекрасно патување, мора да ја знаеме локацијата на Ајфеловата кула и да научиме како да стигнеме до Ајфеловата кула.  

Во оваа статија, ќе ве информираме за најдобрите начини да стигнете до Ајфеловата кула.

[ez-knock]

Адреса на Ајфеловата кула - Каде е Ајфеловата кула?

Ајфеловата кула е во Шамп де Марс, 5 Av. Анатол Франс, 75007 Париз, Франција.

Добијте насоки до Ајфеловата кула.

Сместена токму во срцето на Градот на љубовта, Париз, Ајфеловата кула владее и го краси брегот на реката Сена со својата елеганција.

Тоа е едно од најпосетуваните места во Париз и држи рекорд за најпосетен платен споменик во светот.

Благодарение на добро развиениот и добро поврзан транспортен систем во Париз, Ајфеловата кула е лесно достапна од секој дел на градот. 

Достапни се многу опции за јавен превоз што може да ги искористите за да стигнете до Ајфеловата кула. 

Подолу се дадени некои од најдобрите и најдоверливи начини да се стигне до Ајфеловата кула.

Можете да изберете кое било превозно средство за да го најдете патот до Ајфеловата кула.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со метро

Благодарение на напредните метро линии, има доволно врски од каде било во градот до Ајфеловата кула.

Значи, ако барате одговор на „како да стигнете до Ајфеловата кула со метро“. Ве опфативме.

Три метро линии можат да ве однесат до кулата.

Одете на линијата 6 (зелена) што го поврзува националното метро со Mairie de Montreuil и слезете во Метро Бир-Хакеим.

Кулата е на само 10 минути пешачење од тука.

Качете се на линијата 9 (жолта) трчајќи помеѓу Понт де Севр до Мери де Монтреј.

Излезете во Метро Трокадеро

Од тука до кулата е 14-минутно пешачење.

Можете исто така да ја користите линијата 8 (виолетова), која се движи помеѓу метрото Балард до метрото Кретеј и слегува во Метрото Ecole Militaire

Пешачете 15 минути за да стигнете до кулата.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со автобус

Како да стигнете до Ајфеловата кула со автобус
Слика: GetYourGuide.com

Автобусот до Ајфеловата кула е еден од најдобрите начини на транспорт за да стигнете до Ајфеловата кула. 

Неколку автобуски линии низ градот ќе ве одведат до Ајфеловата кула, а исто така е доста прифатлива.

Можете да ги користите автобуските линии 82, 30, 42, 86, 69 или 72 за да стигнете до кулата.

Линиите 82 и 30 ќе ве водат до Автобуска постојка на Ајфеловата кула (Тур Ајфелова). Од тука е само 4 минути пешачење до атракцијата.

Додека линиите 69 и 86 ќе ве одведат до Шампионатот де Марс, на само 6 минути од кулата.

Линијата 42 е еден од најдобрите автобуси од Порт Диси до Ајфеловата кула. По симнувањето од автобусот, до атракцијата има само 5 минути пешачење.

Можете исто така да одите на линијата 72 за да стигнете до Ајфеловата кула, а откако ќе излезете од автобусот, ќе имате само 15 минути пешачење.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со RER

Како да стигнете до Ајфеловата кула со RER
Слика: Toureiffel.paris/fr

на Réseau Express Регионален (RER) е регионален воз транспортен систем во Париз кој го поврзува центарот со неговите околни предградија.

Можете да стигнете до Ајфеловата кула користејќи ја линијата C на RER. 

Слезете на станицата Шам-де-Марс и пешачете во правец на Ајфеловата кула 7 минути.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со автомобил

Ако планирате да возите до Ајфеловата кула, мора да знаете дека кулата не обезбедува никаков паркинг простор.

Сепак, има неколку блиски паркинзи за кои можете да се одлучите.

Ајфеловата кула е поврзана со сите предградија со мапа на патни мрежи.

Времето што е потребно и најкратката патека за да се стигне до кулата може да варираат во зависност од почетната точка.

За повикување, почнувајќи од 1-ви арондисман на Париз, најкраткиот пат до Ајфеловата кула е преку Quai d'Orsay. 

Но, најверојатно ќе се соочите со поголем сообраќај на оваа рута.

Можете исто така да користите Av. од Њујорк, бидејќи тоа е најбрзиот пат до кулата.

Друг избор е да се вози до кулата преку Rue la Boétie.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со брод

Како да стигнете до Ајфеловата кула со брод
Слика: Toureiffel.paris/fr

Дали знаевте дека можете да стигнете до Ајфеловата кула и со брод? Зарем не е возбудливо?

Можете да стигнете до кулата со брод преку реката Сена. 

Тоа е одличен начин да стигнете до атракцијата додека уживате во возењето со брод по Сена.

Одејќи со брод, треба да се симнете на Батобус-Тур Ајфеловата станица

Тоа е 4-минути пешачење до атракција од оваа станица.

Околу Ајфеловата кула

Откако ќе стигнете до точната адреса на Ајфеловата кула, неопходно е да се движите низ кулата и да стигнете до влезовите.

Потребно е само малку појаснување и информации за непречено да се најде патот околу Ајфеловата кула.

Доаѓање до Еспланада

Еспланадата е на дното на Ајфеловата кула.

Јужниот влез и источниот влез се двата влеза во Еспланадата.

На влезот има безбедносни контроли, а потоа можете да пешачите до Еспланадата, поминувајќи ги прекрасните градини.

Ви препорачуваме да го изберете источниот влез бидејќи има помалку гужва од другиот.

Скали или лифт

Препорачуваме да го изберете влезот во зависност од тоа дали се возите со лифтот или со лифтот во кулата.

Ако планирате да се качите на кулата со лифт, треба да се упатите кон источниот или западниот столб на кулата.

Резервирајте билети однапред ви овозможува да се приклучите на редот со зеленото знаме за директно да пристапите до кулата.

Од друга страна, доколку ги немате вашите билети, придружете се на редот означен со жолто знаме за билетарницата на Ајфеловата кула.

За да се искачите на кулата покрај скалите, движете се кон јужниот столб на кулата и стигнете до редот под Синото знаме.

Секвенца за искачување

Редоследот на качување на кулата се спушта, што значи дека прво ги посетувате горните нивоа (втор кат или самит). 

Потоа, на враќање, ќе го посетите долниот кат.

Ако имате билет за пристап до лифт, можете да го посетите втор спрат со лифт, а се зависи од вас дали и вие одберете да го посетите Самитот.

На враќање, можете да го истражите првиот кат и неговиот прекрасен стаклен под.

Меѓутоа, ако имате билет за скали, можете да ја истражите кулата по редослед почнувајќи од првиот кат, а потоа се кревате на вториот кат.

Скалите до Самитот не се достапни.

Доколку сакате да го посетите Самитот, треба да се качите со лифтот од вториот кат.

Предложена статија

Карактеристична слика: Nacroba / Getty Images

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!