Колку долго трае обиколката на Ајфеловата кула?

0
(0)

Кога ја планирате вашата посета на Ајфеловата кула, има едно важно прашање на кое му треба вашето внимание. 

Колку долго трае обиколката на Ајфеловата кула? 

Па, одговорот на ова прашање зависи од неколку важни фактори.

Доколку планирате посета на Ајфеловата кула, мора да ги земете предвид овие фактори пред да одлучите колку време ќе ви треба целосно да го истражите. 

Подолу се наведени факторите кои ќе влијаат на времетраењето на вашата турнеја во Ајфеловата кула.

1. Нивоа што ќе ги одберете да ги истражувате

Ајфеловата кула има 3 ката, првиот кат, вториот кат, и третиот и најгорниот кат на кулата, обично познат како Самитот

Еден важен фактор што треба да го земете предвид пред да одлучите за времето на вашата турнеја е - кој кат од кулата сакате да го посетите. Дали е првиот кат, вториот кат или сите? 

Една клучна работа што треба да ја знаете во моментов е нагорната низа на Ајфеловата кула.

Следејќи ја секвенцата за искачување на Ајфеловата кула, не можете директно да се искачите на првиот кат на кулата. 

Лифтовите ќе ве однесат директно на вториот кат, потоа на горниот кат (ако се избрани), а потоа на враќање, можете да го посетите првиот кат.

Ако ги имате билетите по скалите, можете да ја посетите Ајфеловата кула по ред - почнувајќи од плоштадот на првиот кат, потоа на вториот кат и на крајот, Самитот

Скалите до последниот кат на Ајфеловата кула, Самитот, во моментов не се достапни. 

Значи, ако имате Билет за лифт и ако сакате да го посетите првиот кат на Ајфеловата кула, ќе ви требаат најмалку 1.5 часа, бидејќи патувањето го вклучува и вториот кат. 

Меѓутоа, ако имате пристап до скали, можете да го посетите првиот кат на Ајфеловата кула за 30-45 минути. 

Меѓутоа, ако сакате да го посетите вториот кат на кулата, ќе ви требаат најмалку 1.5 часа со лифт и околу 2.5 часа на скалите.

За да го посетите горниот кат, Самитот, ќе ви требаат најмалку 3 часа.  

Кат на Ајфеловата кулатранспортВреметраење на турнејата

Прв кат
По скали30-45 минути (приближно)
Со лифт1.5 часа (приближ.)

Втор спрат
По скали2.5 часа (приближ.)
Со лифт1.5 часа (приближ.)

Горен кат (на врвот)
По скали-
Со лифт3 часа (приближ.)

2. Како сакате да се искачите – скали или ескалатори

Како сакате да се искачите по скали или ескалатори
Слика: Commons.wikimedia.org , Томас Григер (Канва)

Еден од најважните фактори што го одредуваат времето на вашата обиколка на Ајфеловата кула е како планирате да се искачувате и спуштате по Ајфеловата кула. 

Како што знаеме, Ајфеловата кула има три ката.

Постојат скали и опции за лифт достапни за искачување и спуштање на овие катови. 

Има 1665 чекори од плоштадот (Приземјето на Ајфеловата кула) до горниот кат на кулата. 

Значи, ако сте спремни да се качите по скалите, ќе ви требаат најмалку 3 часа за да стигнете до врвот и да уживате во неспоредливите глетки на Париската хоризонтала. 

Меѓутоа, ако се качите со лифтот, можете да ја истражите целата кула за само 2 часа. 

транспортВреметраење на турнејата
скали3 часа (прибл.)
Лифт2 часа (приближ.)

3. Време на денот

Време на денот
Слика: Amine ATTOUT / Pexels (Canva)

Следниот важен фактор што би влијаел на времето на вашата турнеја во Ајфеловата кула е „во кое време од денот ја посетувате Ајфеловата кула“.

Работно време на Ајфеловата кула се протегаат од 9 до 12.45 часот доцна во ноќта. 

Можете да изберете кое било временско растојание што мислите дека најмногу ви одговара. 

Сепак, важно е да се знае дека Ајфеловата кула е доста преполна во шпицот на денот.

Врвните часови на Ајфеловата кула започнуваат од 11 часот и траат до 5 часот.

Посетата на атракцијата за време на шпицот ќе додаде најмалку 1 час на времетраењето на вашата турнеја, што ќе го направи околу 3.5 часа.

Значи, ако сакате вашата турнеја да биде мала и во помалку преполна средина, размислете за избегнување на шпицот во денот.

Време на денотВреметраење на турнејата
Работно време кое не е шпиц2 – 2.5 часа (приближно)
Врвни часовиНајмалку 3 часа 

Заклучок - Колку долго трае обиколката на Ајфеловата кула

Генерално, одговорот на прашањето „Колку време е потребно за обиколка на Ајфеловата кула“ зависи целосно од вашите преференции и распоред.

Ако сакате да истражите сè што нуди Ајфеловата кула, ви препорачуваме да ја планирате вашата турнеја најмалку 3 часа. 

Глетките од секој кат на овој прекрасен споменик ја прават секоја минута вредна. Затоа, одвојте време и уживајте во турнејата на Ајфеловата кула.

Предложена статија

Истакната слика: DigitalArtist /pixabay (Canva)

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!