Најдобро време за посета на Ајфеловата кула

4.8
(139)

Ајфеловата кула пречекува милиони посетители годишно од целиот свет.

Не е изненадувачки, што се смета за една од најпознатите светски туристички атракции. 

An Ајфеловата кула посетата ќе ви даде незаборавно искуство и неспоредлив поглед на иконата Париз.

Но, пред да го испланирате своето патување до иконскиот симбол на Париз, важно е да се знае најдоброто време за посета на Ајфеловата кула.

Одлуката кога да ја посетите Ајфеловата кула е значајно внимание пред да ги подготвите вашите торби за патување.

Ајфеловата кула е отворена во текот на целата година. Сепак, најдоброто време за посета на кулата зависи од неколку фактори, вклучувајќи ги временските услови, гужвата, времето од денот и многу други фактори.

Во оваа статија ќе ви помогнеме да го одредите најдоброто време за посета на Ајфеловата кула со детални причини.

Најдобро време за посета врз основа на гужва

најдобро време за посета на Ајфеловата кула на база на толпата
Слика: Амин ATTOUT / пексели

Ајфеловата кула ги пречекува посетителите во текот на годината и има околу 7 милиони годишно. 

Но, ако планирате и патување до овој иконски споменик, важно е да го знаете најдоброто време од годината за да ја посетите. 

Идеалното време од годината за посета на кулата зависи целосно од вашите преференции. 

Многу посетители сакаат да ја посетат Ајфеловата кула во помалку преполна средина, додека многумина ја посетуваат кога Париз има убаво време наоколу. 

Значи, зависи од вас и вашите преференции кога сакате да ја посетите кулата. 

Врз основа на различни фактори, еве детален опис за тоа како се менува посетеноста на Ајфеловата кула во текот на годината.

Најдобро време за посета врз основа на временските услови

најдобро време за посета на Ајфеловата кула
Слика: Givagaphotos

Многу посетители сметаат дека времето е клучен фактор во планирањето на нивното патување до кулата.

Сепак, без оглед на временските услови, едногласната убавина на кулата никогаш не пропушта да ги воодушеви нејзините посетители.

Честите патници би се согласиле дека секоја сезона има шарм што уникатно ја опфаќа убавината на кулата.

Во Париз, летото и зимата би требало да бидат сведоци на екстремни температури.

Посетата во текот на летото може да биде исцрпувачка бидејќи имате голема површина за покривање и неколку скали за качување. 

Додека во зима, студената средина околу вас може да го отежне гледањето на градот на светлата ноќе.

Така, пролетта и есента се сметаат за најдобро време од годината за посета на Ајфеловата кула.

Благото и мирно време во овие сезони го прави погодно качувањето по скали и чекањето во редови за посетителите.

Најдобро време за посета на Ајфеловата кула врз основа на толпата

најдобро време од денот за посета на Ајфеловата кула
Слика: F11photo / Getty Images Pro

Толпата е суштински фактор кога се одлучува за најдобро време за посета на Ајфеловата кула.

Ајфеловата кула е најмногу преполна за време на шпицот на сезоната, од крајот на јуни до почетокот на септември.

Ако сакате да ја обожавате убавината на кулата во помалку преполна средина, ви препорачуваме да ја посетите за време на сезоните што не се шпиц.

Сезоната вон шпиц на Ајфеловата кула започнува во август и се протега до средината на февруари.

Ова се годишните времиња кога ќе наидете на помалку гужва во Ајфеловата кула и ќе можете да ја видите нејзината убавина во мир.

Во текот на оваа сезона ќе има помалку гужва, па нема да морате да чекате уште многу во безбедносните редови.

За подобро разбирање на најдоброто време од годината за посета на Ајфеловата кула, погледнете ја табелата со извештај за присуство спомената подолу:

Месец на годинатаНиво на толпа
Јануари Ниско
ФевруариНиско
мартМедиум
АприлМедиум
мајМедиум
ЈуниВисоко
ЈулиМаксимална
АвгустМаксимална
СептемвриМедиум 
ОктомвриНиско 
Ноември Ниско
декемвриМедиум

Најдобро време од неделата за посета на Ајфеловата кула

Најдобро време од неделата за посета на Ајфеловата кула
Слика: Daniel Ferreira-Leites Ciccarino од DanFLCreativo (Canva)

Сега кога го знаеме идеалното време за посета на Ајфеловата кула за една година, време е да го намалиме на неделата. 

Значи, најдобро време од неделата за посета на Ајфеловата кула се вторник, среда и четврток.

Ова се периоди без шпиц во неделата и ќе најдете помалку гужва околу атракцијата.

Додека викендите имаат тенденција да бидат најпрометниот ден на Ајфеловата кула, особено сабота и недела.

Најдобро време од денот за посета на Ајфеловата кула

Завршувајќи повеќе за наоѓање идеално време за посета на Ајфеловата кула, треба да го откриеме најдоброто време од денот за да ја посетиме Ајфеловата кула. 

Значи, работното време на Ајфеловата кула е од 9 до 12.45 часот.

И помеѓу овие часови, обидете се да ја посетите кулата, кога има помалку гужва, за да можете на мир да ја истражувате Железната дама. 

Општо земено, најпрометното време од денот кај Ајфеловата кула е помеѓу 11 и 5 часот. 

Значи, ако сакате да ја посетите Ајфеловата кула во помалку преполна средина, посетете ја вашата посета во не-шпитни часови од денот, помеѓу 9 до 11 часот и 8 часот до 10.30:XNUMX часот. 

Ве молиме погледнете ја табелата подолу за да добиете подобра идеја за најдоброто време од денот за посета на Ајфеловата кула:

Време на денотНиво на толпа
9 сум до 11 сумНиско
11 сум да 5 часотВисоко
Од 5 до 8 часотМедиум
Од 8 до 10.30 часотНиско

Најдобро време за посета на Ајфеловата кула: Ден или ноќе?

На повеќето посетители на Ајфеловата кула им е тешко да одлучат кога треба да ја посетат кулата, дење или ноќе. 

Па, одговорот е прилично едноставен.

Посетете ја кулата малку пред да зајде сонцето. На овој начин, ќе го видите хоризонтот на Париз на дневна светлина и ќе бидете сведоци на прекрасно зајдисонце. 

Посетата на Ајфеловата кула во кој било момент од времето е одлично искуство, било да е тоа во текот на ноќта или денот. 

Меѓутоа, ако сакате да ја видите Ајфеловата кула како блеска со светла додека се искачувате на различните катови на кулата, Ви препорачуваме да ја посетите во текот на ноќните часови. 

Заклучок – Најдобро време за посета на Ајфеловата кула

Разговаравме и научивме за секој фактор што треба да се земе предвид пред да се одлучи најдоброто време за посета на Ајфеловата кула.

Иако секој посетител има свои преференции, кога станува збор за убавината на Ајфеловата кула, таа останува без конкуренција без оглед на кое било време од денот или сезона. 

Така, патувањето до Ајфеловата кула е целосно вредно, бидејќи ќе ви остави спомени за цел живот. 

Сценските погледи на прекрасниот хоризонт на Париз се толку привлечни што искачувањето на кулата се чувствува вредно.

И ако сакате вашата обиколка на Ајфеловата кула да биде понепречена и без никакви проблеми или разочарувања, ви препорачуваме Резервирајте ги вашите билети за Ајфеловата кула онлајн однапред.

Предложена статија

Избрана слика: TomasSereda / Getty Images

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!