Градините на Ајфеловата кула

4.8
(157)

Патување до Ајфеловата кула е нецелосно без да се помине низ ова засолниште на спокојство и мир познат како градини на Ајфеловата кула.

Градините на Ајфеловата кула се дом на различни цвеќиња и крошни дрвја. 

Уживајте во природниот тепих од меки зелени треви, што ја прави Ајфеловата градина совршено место за излети.

Посетителите мора да одат низ овие градини за да стигнат до плоштадот и се искачи на Ајфеловата кула.

Најдобриот дел е што не ви треба билет за да се шетате низ градините. Тоа е апсолутно бесплатно!

Градините на Париската Ајфелова кула, исто така, го прават најдоброто место за фотографирање.

Оригиналната градина имаше две шеталишта, езерца, грото со водопади и Белведере.

Жил Вашерот го дизајнираше за светскиот саем во 1889 година за да обезбеди живописен влез во кулата.

Топ атракции во градините на Ајфеловата кула

Постојат многу локации околу градините на Ајфеловата кула кои не треба да се пропуштат. 

Тие се задолжителни места во близина на кулата и имаат значајни историски вредности и приказни.

Белведерите

Ајфеловата кула Белведере
Слика: Туреифел.paris

Белведерите се познати по тоа што го обезбедуваат најдобриот поглед на Ајфеловата кула, што го прави совршено место за кликнување на слики. 

Следете ги патеките (од влезот 2 на исток или излезот 2 на север) за да стигнете до Белведерес лоциран на Allée Jean Paulhan. 

Ќе најдете и неколку цветни растенија и грмушки, кои му даваат естетски изглед на зеленилото околу кулата.

пештерата

пештерата на Ајфеловата кула
Слика: Туреифел.paris

Ќе најдете пештера во градините на Трокадеро, позната како Грото на француски. 

Сепак, овие пештери сè уште не се отворени за јавноста за истражување. 

Но, благословено со водопад кој паѓа во сливот, ова место ја прави околината да изгледа помистична.

200-годишно дрво Сикамор 

Пред да го завршите патувањето, погрижете се да го посетите ова 200-годишно дрво Сикамор во близина на западниот излез (Излез 2) од Ајфеловата кула. 

Засадено пред 200 години, во 1814 година, ова дрво сè уште се издвојува од другите дрвја во градината поради неговата висина од 65 метри.

Оџакот

оџак од Ајфеловата кула
Слика: Wikipedia.org

Овој оџак во близина на западниот излез од кулата е една од ретките реликвии што ја претставуваат историјата на кулата. 

Некогаш тоа беше излез за пареата произведена од машините што ги напојуваа кревачите на кулата. 

Поради структурата од црвена тула, создава илузија дека зад дрвјата се крие замок.

Езерцето на железната дама

Ајфеловата кула Езерцето на Железната дама
Слика: Туреифел.paris

Доколку барате спокојство додека се поврзувате со природата, погрижете се да го посетите езерцето на Железната дама. 

Градината има две езерца, едното во близина на Allée des Refuzniks, а другото покрај Allée Jean Paulhan. 

Овие езерца на Железната дама се дом на различни животински свети и привлекуваат птици од различни видови. 

Ова е локација што мора да ја посетите ако ги истражувате градините на Ајфеловата кула.

Ресторани и продавници во градините на Ајфеловата кула

ресторани на Ајфеловата кула
Слика: Туреифел.paris

Дојдете до Esplanade за да јадете некои вкусни залаци што можете да ги уживате на локацијата или да ги однесете. 

Рестораните и продавниците околу приземјето на кулата се занимаваат со разни деликатеси и сувенири. 

Значи, ако сакате да се снабдите со сувенири за вашите пријатели и семејството или да ги задоволите болките од глад, Еспланадата е вашето место.

Најчесто поставувани прашања

Дали Ајфеловата кула има градина?

Да, градините околу Ајфеловата кула се прекрасни. 

Градините на Ајфеловата кула се прекрасно ботаничко чудо дом на неколку видови дрвја, грмушки, цвеќиња и растенија кои обезбедуваат зеленило околу преполната област на кулата.

Во колку часот се отвора градината на Ајфеловата кула?

Градините се отворени 24 часа на ден и можат да се посетат во секое време.

Дали градината на Ајфеловата кула е бесплатна?

Да, градината на Ајфеловата кула е бесплатна за секого.

Колку години има градината на Ајфеловата кула?

Градината на Ајфеловата кула е стара 145 години.
Градините се изградени во 1878 година и вратени во нивната првобитна убавина во 2019 година.

Што да се види во градината во близина на Ајфеловата кула?

Заедно со тоа што е дом на 200 години старо дрво од јаболко, Градините имаат две езерца, пештера, видиковец и многу друга вегетација.

Кои се градините пред Ајфеловата кула?

Градината пред Ајфеловата кула е позната како Шампионатот на Марс.

Тие обезбедуваат прекрасна зелена површина за излети и дружење и се достапни за пошироката јавност.

Кој ја планирал градината на Ајфеловата кула?

Жил Вашерот првично го создаде пејзажот, кој подоцна го ажурираа Дитмар Фајхтингер Архитекти и ВОГТ Пејзаж Архитекти.

Предложена статија

Избрана слика: Vichie81 / Getty Images

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!