Како да стигнете до Ајфеловата кула?

4.8
(176)

Ајфеловата кула се наоѓа на левиот брег на реката Сена во срцето на Париз, како симбол на богатата историја и архитектонски иновации на Франција.

Точната адреса на Ајфеловата кула е Шамп де Марс, 5 авенија Анатол Франс, 75007 Париз, Франција

Благодарение на добро развиениот и добро поврзан транспортен систем во Париз, Ајфеловата кула е лесно достапна од секој дел на градот. 

Достапни се многу опции за јавен превоз како автобуси, возови, метро, ​​RER, автомобили, па дури и чамци кои може да ги искористите за да стигнете до Ајфеловата кула. 

Можете да изберете кое било превозно средство за да го најдете вашиот пат до Ајфеловата кула.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со метро

За да стигнете до Ајфеловата кула со метро во Париз, можете да ги користите следниве упатства:

Најблиските метро станици: Ајфеловата кула е достапна преку неколку метро станици, но најблиски се:

Избор на вашата рута:

  • Ако доаѓате од центарот на Париз или областите поврзани со линијата 6 или линијата 9, можете директно да се упатите кон Трокадеро. Оваа станица нуди еден од најдобрите погледи на Ајфеловата кула веднаш кога излегувате од станицата.
  • Ако сте поблиску до линијата 8, упатете се кон École Militaire. Од таму, тоа е директно одење до Ајфеловата кула.
  • А-Хакеим е уште една добра опција, особено ако патувате на линија 6. Тоа е една станица подалеку од Трокадеро, на спротивната страна на реката Сена, и нуди пријатна прошетка кон Ајфеловата кула.

Од метро станицата до Ајфеловата кула:

  • Од Трокадеро: Излезете од станицата и уживајте во прекрасниот поглед на Ајфеловата кула преку Сена. Можете да одите по градините (Jardins du Trocadéro) и да го поминете мостот Иена за да стигнете до Ајфеловата кула.
  • Од École Militaire: Откако ќе излезете од станицата, одете на север кон Шамп де Марс и ќе ја видите Ајфеловата кула веднаш пред вас.
  • Од А-Хакеим: Оваа станица нуди поглед на Ајфеловата кула додека се приближувате до неа. Откако ќе излезете, одете кон реката, поминете ја Сена преку блискиот мост и ќе се најдете во основата на Ајфеловата кула.

Билети и пропусници: Можете да купите билети за едно патување (t+ билет) или дневна карта (Paris Visite travel pass) од која било метро станица. Тие важат за метро, ​​автобуси, трамваи и возови RER во наведените зони.

Доаѓање до Ајфеловата кула со автобус

Како да стигнете до Ајфеловата кула со автобус
Слика: GetYourGuide.com

Париз има широка автобуска мрежа која може да ве приближи до Ајфеловата кула. Еве ги клучните автобуски линии:

Автобуски линии: Неколку автобуски линии опслужуваат во близина на Ајфеловата кула. Забележително:

  • Линија 82 застанува на „Тура Ајфел“ која е многу блиску до кулата.
  • Линија 42 запира и на „Тур Ајфел“, нудејќи добра опција од различни делови на Париз.
  • Линија 69 исто така поминува блиску, застанувајќи на „Шампионатот де Марс".

Планирање на вашето патување: Можете да ја користите веб-страницата RATP или мобилната апликација за да го испланирате вашето патување и да ја пронајдете најдобрата автобуска рута од вашата локација до Ајфеловата кула. Внесете ја вашата почетна локација и „Тур Ајфелова или Ајфеловата кула“ како дестинација.

Од автобуската постојка до Ајфеловата кула: Откако ќе се симнете на автобуската постојка најблиску до Ајфеловата кула (најверојатно „Тур Ајфел“ за линиите 82 и 42, или „Шамп де Марс“ за линијата 69), ќе имате само кратка прошетка до самата кула. Областа е погодна за пешаци, а кулата е лесно видлива и достапна од овие постојки.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со RER

Како да стигнете до Ајфеловата кула со RER
Слика: Toureiffel.paris/fr

Со RER (воз):

Системот RER, исто така, обезбедува пристап до Ајфеловата кула, особено преку линијата В.

Најблиската RER станица: Најблиската RER станица е Шампионат на Марс – Тур Ајфел на RER C. Оваа линија оди паралелно со реката Сена и опслужува многу главни атракции во Париз.

Избор на вашата рута: Ако патувате од Париз или од предградијата, побарајте кој било воз RER C што застанува на „Шампионот на Марс – Тур Ајфел“.
Ако се поврзувате од друга линија на метро или RER, можеби ќе треба да се префрлите на станица како Сен Мишел Нотр Дам или Инвалидес.

Од станицата RER до Ајфеловата кула: Излегувајќи од станицата Champ de Mars – Tour Eiffel, ќе се најдете многу блиску до Ајфеловата кула.
Станицата излегува во близина на реката, а оттаму се оди директно до кулата, следејќи ги знаците или протокот на туристи.

Ако веќе сте кај Ајфеловата кула и сакате да се упатите до музејот Лувр или познатата Триумфална капија, проверете ги нашите написи на Ајфеловата кула до Лувр Ајфеловата кула до Триумфалната капија за да добиете увид за најдобрата опција за превоз за вашето патување.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со автомобил?

Ако возите, можете да користите GPS за да се движите до Ајфеловата кула.

Ајфеловата кула е поврзана со сите предградија со мапа на патни мрежи.

Времето што е потребно и најкратката патека за да се стигне до кулата може да варираат во зависност од почетната точка.

За повикување, почнувајќи од 1-ви арондисман на Париз, најкраткиот пат до Ајфеловата кула е преку Quai d'Orsay. 

Но, најверојатно ќе се соочите со поголем сообраќај на оваа рута. Можете исто така да користите Av. од Њујорк, бидејќи тоа е најбрзиот пат до кулата.

Друг избор е да се вози до кулата преку Rue la Boétie.

Сепак, мора да знаете дека кулата не обезбедува никаков паркинг простор.

Ако сепак треба да одите со автомобил до кулата, можете да најдете неколку во близина платени паркинзи за кои можете да се одлучите.

на Музејот Quai Branly подземен паркинг е еден од најблиските до Ајфеловата кула. Цените за паркирање може да варираат, освен околу 4 до 6 евра на час.

Доаѓање до Ајфеловата кула со брод

Како да стигнете до Ајфеловата кула со брод
Слика: Toureiffel.paris/fr

Дали знаевте дека до Ајфеловата кула можете да стигнете и со брод? Зарем не е возбудливо?

Можете да стигнете до кулата со брод преку реката Сена. 

Тоа е одличен начин да стигнете до атракцијата додека уживате во возењето со брод по Сена. Можете исто така да резервирате Комбо крстарење со Ајфеловата кула и реката Сена за поздраво искуство.

Одејќи со брод, треба да се симнете на Батобус-Тур Ајфеловата станица

Тоа е 4-минути пешачење до атракција од оваа станица.

Прочитајте ја нашата сеопфатна статија за Крстарење по реката Сена со Ајфеловата кула билети за комбинирана турнеја.

Одење до Ајфеловата кула

Одење до Ајфеловата кула е пријатно искуство ако престојувате во центарот на Париз.

Кулата е видлива од различни делови на градот, што ја олеснува навигацијата кон неа.

Пешачењето ви овозможува да уживате во прекрасните улици и архитектурата на Париз.

Како да стигнете до Ајфеловата кула со такси или возење?

Такси и услуги за споделување на возење како Uber се лесно достапни во Париз.

Можете да прикажете такси на улица, да користите такси станица или да резервирате возење преку претпочитаната апликација.

Ова е погодна опција ако претпочитате да не се движите во јавен превоз или ако патувате во група.

Предложена статија

Карактеристична слика: Nacroba / Getty Images

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!