Историја на Ајфеловата кула

4.7
(156)

на Ајфеловата кула е несомнено најпознатата атракција во светот.

Убавината на кулата принудува милиони луѓе да ја посетат оваа прекрасна градба. 

Оваа кула, која се протега на небото на Париз повеќе од 127 години, е препознаена како и гордоста на Париз, градот на светлината.

Човек мора да го заврши своето патување во Париз со запирање на оваа позната атракција. 

Изграден е помеѓу 1887 и 1889 година за Светскиот саем и од тој ден никогаш не пропуштил да ги воодушеви своите посетители. 

Но, колку и да е фасцинантна и успешна оваа атракција со текот на годините, историјата зад Ајфеловата кула има своја приказна. 

Оваа кула има многу да каже, од изборот на дизајн до реновирањето.

Кратка историја на Ајфеловата кула:

Првично познат како Тур Ајфел, бил изграден за светскиот саем во 1889 година, одржан како признание на 100-тата комеморација на француската револуција. 

Беа предложени повеќе од 107 дизајни за изградба на структура која ќе ја претставува моќта и индустриските способности на Франција. 

Од овие 107 предлози беше избрана идејата на Густав Ајфел. 

Густав Ајфел, инженерот Морис Кехлин, Емил Нугие и архитектот Стивен Совестре беа одговорни за дизајнирање на оваа прекрасна железна структура.

За да се разбере потеклото на Ајфеловата кула, од суштинско значење е разбирањето на сите оние кои се вклучени во изградбата на Ајфеловата кула и временската рамка за време на нејзината изградба.

Еве збирка на информации кои го покажуваат развојот на изградбата на Ајфеловата кула.

Распоред на изградба:

 • Јуни 1884 година: Формулирана е идејата да се изгради железна кула на 300 метри. 
 • 28 јануари 1887 година: Почнува изградбата на Ајфеловата кула. 
 • 1 април 1888 година: Првиот кат заврши. 
 • 14 август 1888 година: Вториот кат беше завршен. 
 • 31 март 1889 година: Третата и последна фаза кога била завршена изградбата.

На 31 март 1889 година, Ајфеловата кула беше официјално отворена. Густав Ајфел се искачи на своите 1,710 скали и застана на врвот, гордо веејќи го француското тробојно знаме.на

Клучни фигури:

Дизајн:

 • 18,038 Метални делови
 • 5,300 дизајни на работилници
 • 50 инженери и дизајнери

Изградба:

 • 150 работници во фабриката Левалоа-Пере
 • Од 150 до 300 работници на градилиштето
 • 2,500,000 навртки
 • 7,300 тони железо
 • 60 тони боја
 • 5 лифтови

Времетраење:

 • 2 години, 2 месеци и 5 дена градба

Дизајн на Ајфеловата кула:

Во 1884 година, Емил Нугие и Морис Кехлин дизајнирале кула со четири колони од решетки работни рамки поврзани со метални рамки во редовни интервали.

На 18 септември 1884 година, Ајфел поднесе патент за „нова конфигурација која дозволува изградба на метални потпори и кули способни да достигнат висина од 300 метри“.

По ова, Густав Ајфел, Морис Кехлин, Емил Нугие и Стивен Совестре го поднесоа победничкиот дизајн за кулата, која имаше квадратна основа од 125 метри и беше избрана од 107 пријавени.

Уникатно прво издание:

Ајфеловата кула првично била дизајнирана со различни декоративни елементи, како што се камени основи, масивни кривини, простории со стаклени ѕидови и врв во облик на сијалица.

Сепак, само неколку украсни елементи, како огромните столбови во основата, беа зачувани во финалниот дизајн, кој беше изменет. 

Изградбата:

Градежните работи за Ајфеловата кула започнаа на 26 јануари 1887 година. 

Тим од 72 брилијантни научници, инженери и математичари се собраа за да ја изградат оваа величествена кула. 

Сите овие 72 имиња се изгравирани на кулата во знак на почит. 

Дизајнот на кулата е инспириран од опсерваторијата Латинг во Њујорк, изградена во 1853 година. 

Густав Ајфел и неговиот тим направиле многу истражувања и студии за да подигнат кула која би можела да ги издржи ветровите на таква височина. 

Потребни се 2,500,000 нитни за да се одржат 18,038 железни делови, точни до десетина од милиметарот, за да се подигне оваа прекрасна градба. 

Секое парче железо користено во кулата било специјално произведено во фабриката на Густав Ајфел лоцирана во Левалоа-Пер на периферијата на Париз. 

Изградбата започна со создавање на бетонски темели за поддршка на основата на железниот столб. 

Беа потребни пет месеци за да се изгради фондацијата, а потоа следеа следните дваесет и еден месец за да се заврши самитот. 

По долго чекање од две години, два месеци и пет дена, сметајќи од 26 јануари 1887 година, Ајфеловата кула конечно беше подготвена да биде инаугурирана на Светскиот саем во 1889 година, Exposition Universelle. 

Поради својата железна структура, кулата го добила името „La Dame de Fer“ или „Железната дама“.

Соочени со критики:

Историјата на Ајфеловата кула вклучува почетна критика.

Густав Ајфел, во 1885 година, го претставил дизајнот на кулата пред Цивилното здружение на инжењери за одобрување. 

По многу дебати и социјални дискусии, комитетот одговорен за организирање на Експозицијата Универзела го одобри дизајнот во 1886 година. 

Не дека едногодишното чекање беше доволен, но кулата беше критикувана и од многу истакнати личности. 

Подолу се наведени некои големи имиња од различни реномирани професии кои застанаа против изградбата на Ајфеловата кула. 

 • Поети: Франсоа Копе, Леконт де Лисл и Сали Прудом 
 • Писател: Ги де Мопасан и синот на Александар Думас 
 • Уметници: Вилијам Бугеро, Ернест Меисоние, Чарлс Гарние (архитект на операта) и Шарл Гуно (композитор) 

Овие луѓе ја критикуваа Ајфеловата кула како монструозна џиновска градба подигната директно во срцето на Париз.

Тие веруваа дека тоа ќе биде уништување на естетската природа на Париз. 

Сепак, оваа фаза на бес и негирање не траеше долго, а проектот набрзо се пресели за да започне изградбата на Железната дама.

Архитектонска историја на Ајфеловата кула:

Ајфеловата кула првично била наречена „Железната дама“ поради нејзината железна конструкција држена заедно со заковки. 

Секој дел беше создаден на различно место и донесен со кочија на градилиштето за склопување. 

Вештите градители на мостови кои го создадоа го земаа предвид отпорот на ветерот против критиките дека не се усогласил со инженерските принципи. 

Неговата цврста основа и заоблените сводови биле изградени за да се спротивстават на силните ветрови. 

Кулата е изградена во текот на две години и два месеци и останува и денес, што докажува дека нејзините градители биле во право.

Мултифункционален центар:

Во 1909 година, лиценцата на Ајфеловата кула беше продолжена бидејќи таа стана погодна локација за научни истражувања. 

Густав Ајфел ги замолил научниците да ја користат кулата за метеоролошки, аеродинамички и други истражувања бидејќи сакал да биде убава и вредна. 

Друга цел на Ајфеловата кула беше тоа што се користеше за безжична телеграфија и беше важна во светските војни. 

Сè уште се користи за поставување сателитски антени и телевизиски антени и е дел од парискиот пејзаж.

Историја на светлата на Ајфеловата кула:

 • Пред струја: 

Кога кулата беше официјално отворена во 1889 година, беше опремена со десет илјади гасни светилки кои ја осветлуваат од земјата. На врвот се изгради светилник.

 • По струја:

Во 1990-тите, гасните светилки беа заменети со електрични светилки. 

Рамката на кулата била осветлена под првиот кат и помеѓу четирите столба за време на Светскиот саем во 1937 година.  

За да се осветли кулата однадвор, додадени се 30 рефлектори. Во 1958 година, околу кулата беа поставени 1,290 мали светилки за да ги заменат.

 • Реновирање:

Системот за осветлување беше надграден во 1985 година, а во структурата беа инсталирани 336 светилки со натриум пареа. 

20,000 пенливи светла беа прикачени на рамката на кулата на 1 јануари 2000 година. Четирите светилки го заменија светилникот на врвот.

Историја на рестораните на Ајфеловата кула:

Покрај нејзината прекрасна архитектура, историјата на Ајфеловата кула ги вклучува и нејзините ресторани, кои биле составен дел од наследството на иконата структура.

 • 1889: Првиот кат на Ајфеловата кула имаше четири прекрасни дрвени павилјони во времето на нејзината изградба. 

Имаше 500 места на располагање во секој од овие ресторани, Flamad, Russian Restaurant и Brébant.

 • 1937: Тие беа урнати како подготовка за меѓународната изложба во 1937 година. На новоизменетиот прв кат беа додадени две нови ресторани.
 • 1980-тите, La Belle France и Le Parisien повторно ги презедоа рестораните.
 • 1993: Ресторанот Жил Верн стана дел од Ајфеловата кула.
 • 1996: надморска височина 95, 95 метри надморска височина, беше најновата атракција на кулата.
 • 2000-ти: Ресторанот на првиот кат се викаше 58 Tour Eiffel.
 • 2022: 58 Тур Ајфел беше заменет со Мадам Брасери.

Ајфеловата кула денес:

Денес, Ајфеловата кула е позната како најпознатото место за посета и гордоста на Париз. 

Тоа е пример за извонредната индустриска и архитектонска извонредност на Франција во остатокот од светот. 

Годишно пречекува над 7 милиони луѓе, што го прави најпосетувана платена туристичка атракција. 

Сепак, изградена е исклучиво за Expedition Universelle и има намера да биде урната по 20 години. 

Оваа кула сè уште стои висока по 130 години и се здоби со репутација како симбол на Франција. 

Беше потребна многу работа за да се изгради и многу предизвици. Но, на крајот, историјата на Ајфеловата кула е успешна приказна за Париз и неговите луѓе.

Предложена статија

Избрана слика: Туреифел.paris

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!